Öğrenciler arasında en yoğun görülen sorunların başında dikkatsizlik, kontrolsüzlük ve hiperaktivite geliyor.Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun raporu, öğrencilerin psikolojisine ilişkin önemli ipuçları verdi.
Raporda, öğrencilerin yüzde 10’u, ailelerinin ise yüzde 15’inin psikiyatrik tedavi gördüğü belirtildi. Raporun çarpıcı tespitlerinden biri de yine öğrencilerin yüzde 10’unun kendine zarar vermeyi denediği, yüzde 27’sinin ise zarar vermeyi düşündüğü yönünde oldu. Rapora göre kız çocukları daha çok ev ortamında erkek çocukları ise okul ve sokakta şiddete maruz kalıyor.
Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan raporda ortaöğretim kurumlarında yürütülen araştırmanın sonuçlarına ilişkin tespitlerde bulunuldu. Yapılan araştırmada, öğrencilerin ruh sağlıklarını tanımlamalarının istendiği belirtilerek “Tüm öğrencilerin yüzde 32.9’u ruh sağlığı durumunu 'çok iyi’, yüzde 40.2’si 'iyi’ olarak tanımlamaktadır. 'Orta’ tanımı yüzde 17.4, 'kötü’ tanımı yüzde 6.2 ve 'çok kötü’ yüzde 3.2 olarak bulunmuştur denildi.
Yüzde 15-20’si kontrolsüzKomisyon raporunda öğrencilerin yüzde 15-20’sinin ödevlerini tamamlamakta zorluk çektiği, sık sık kontrolünü kaybettiği de vurgulandı. Öğrenciler arasında en yoğun görülen sorunların başında dikkatsizlik, kontrolsüzlük ve hiperaktivitenin geldiğine dikkat çekilen raporda, dikkatsizliğin kız öğrenciler arasında daha yaygın olduğu da ifade edildi.
İntihar riski Araştırma sonuçlarına ilişkin tespitlerin yer aldığı raporda en çarpıcı bilgiler ise öğrencilerin intihar ve kendine zarar verme eğilimine yönelik oldu. Ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin yüzde 10.2’sinin, ailelerinin ise yüzde 15.3’ünün psikiyatrik tedavi gördüğüne dikkat çekilen raporda, şu bilgilere yer verildi:
“Araştırmayla ortaya konulan sayılar, ortaöğretim kurumlarına devam eden her 3 ila 10 öğrenciden birinin ruhsal yardım almaya gereksinimi olduğunu göstermektedir. Bu sorunlar gencin kendisi ve çevresindeki bireyler ile iletişim kurabilmekte zorlandığı anlamına da gelebilmektedir. İletişim zorluğunun ve ruhsal sorunların şiddet davranışlarının ortaya çıkmasında önemli bir neden olabileceği bilinmektedir.
Kızlar evde, erkek çocuklar sokakta ve okulda şiddet görüyorKomisyonun ortaöğretim kurumlarında yaptığı araştırma, kız ve erkek çocukların fiziksel, sözel, duygusal ve cinsel şiddete maruz kaldıkları ortamlar konusunda da tespitlerde bulunuyor. Kız ve erkek çocukların şiddete maruz kalma oranlarının birbirinden farklı olmadığına dikkat çekilen raporda, “erkek ve kızlar arasında bulunan önemli bir fark, erkeklerin okulda ve sokakta, kız çocuklarının ise ev ortamında şiddete maruz kalmalarıdırö denildi.
Şiddet şiddeti doğuruyorRaporda, çocuk ve gencin şiddet ortamında bulunmasının, şiddet davranışları sergilemesine neden olduğuna da işadet edildi. Raporda, “gençler daha önce şiddete maruz kaldılarsa, şiddete maruz kalmaya devam etmekte ve şiddet içeren davranışları daha fazla göstermektedirlerö değerlendirmesinde bulunuldu.